Als goede vrienden uit elkaar?

De meningen hierover zijn verdeeld. Het zou liggen aan je karakter, aan de manier van uit elkaar gaan, aan financiële en materiële consequenties etc..

Maar ook aan de verwachtingen. Wat betekent als goede vrienden uit elkaar gaan? Welke normen en waarden streef je na? Hoe denken kinderen hierover of wat te denken van de mening en invloed van familie en vrienden?

Conflicten ontstaan bijna altijd uit tegenstrijdige belangen. Hoe hiermee om te gaan? Belangrijk is dat je in verbinding met elkaar blijft. Vaak gaat een verschil van inzicht of ruzie gepaard met de ander vooral met feiten bestoken, waarom jouw mening de enige juiste is. Hier is de eerste stap al gezet van het langzaam uit verbinding gaan. Als het een opeenstapeling van dergelijke voorvallen wordt, dan is een naderende scheiding een reële optie.
Belangrijk is om juist in dergelijke situaties de ander te bevragen: “leg mij graag uit waarom”, “ik wil je kunnen begrijpen” of een “neem mij mee in jouw gedachten”. Wat zou je vinden van een: “ik merk dat ik onzeker word hiervan en wat ik zou willen is gehoord te worden op mijn twijfel ..”.

Als de scheiding onafwendbaar is, accepteer dan vooral je eigen aandeel in het niet hebben kunnen doen slagen van huwelijk of relatie; kijk naar jezelf. Best moeilijk in de ontstane situatie, waar het ‘eenvoudiger’ lijkt om de schuld bij de ander te leggen. Best eng om met jezelf te worden geconfronteerd op een moment in je leven, waar de emotie dagelijks je metgezel lijkt te zijn.

Toch is het belangrijk om juist deze stappen te zetten in alle fases van je leven. Niet alleen in een huwelijk of relatie, maar ook met andere contacten die je onderhoudt; familie, vrienden, buren, collega’s etc.. Je neemt jezelf altijd mee!

De verbinding in taal in combinatie met het kijken naar jouw eigen aandeel, zorgen samen dat de toon van het gesprek opbouwend is. Dat de klanken meer met elkaar in overeenstemming komen. Dat het mag resoneren, maar dat je vooral met elkaar in de verbinding blijft.
Dit biedt alle ruimte om mogelijkheden te onderzoeken om als vrienden uit elkaar te gaan. In balans en met respect.

Gebruik deze inzichten en je zult zien wat het doet met jou en met de ander!

Warme groet,
Marianne