Feitenoorlog als motor voor relatieproblemen

Herkenbaar? Het elkaar in een ruzie steeds meer en vaker gaan overschreeuwen? Voordat je er erg in hebt, ben je alleen maar bezig om de discussie te winnen. Jouw argumenten die zijn waar én juist en dát moet de ander begrijpen!!

Het luisteren om te kunnen reageren in plaats van luisteren voor het luisteren. Mijn cliënten weten het zo langzamerhand al. Ik noem het ’the survival of the fittest’. Diegene die die dag de beste argumenten en de meeste energie heeft, wint die slag. Maar … het is niets meer dan de slag winnen. Over inhoud gaat het allang niet meer en zo duikel je met elkaar de trap af richting onherstelbare deuken.

Het is het directe gevolg van een feitenoorlog, die steeds vaker en heviger zijn plaats opeist binnen jullie relatie. Het is eigenlijk best bijzonder, dat wij als mensen-mens door omstandigheden vergeten zijn om met elkaar in verbinding te blijven. Dat je elkaar kunt blijven zien en horen op de eigen gevoelsbeleving. Helaas komt onze persoonlijke gebruiksaanwijzing niet vanzelf in papierenvorm met ons mee, maar zullen wij ons steeds bewust moeten zijn van onze eigen communicatie hierover.

Het is te leren, het is goed te doen is het positieve perspectief.

NB: de feitenoorlog als motor voor ruzies beperkt zich niet alleen tot relatieproblemen. In alle situaties waar mensen elkaar ontmoeten speelt dit.