Relatieproblemen en de link naar de rieten mandjes verhelderd. In mijn vorige blog besteedde ik aandacht aan het belang van communicatie bij relatieproblemen. Zie het als taal als transportmiddel voor het (mede) oplossen van ruzies.

Vandaag gaat mijn tip over hoe je relatieproblemen kunt aanpakken door te ordenen. De ervaring leert dat relatieproblemen een opeenstapeling in tijd zijn geworden van eigen herinneringen, ‘feiten’, voorvallen, onuitgesproken irritaties, waan van de dag, etc..

Belangrijk is om héél helder in beeld te krijgen, welke zaken er bij relatieproblematiek spelen. Mijn advies is om dit te doen door middel van choose your battles, oftewel het met elkaar maken van keuzes. Hoe?

Inventariseer individueel die zaken die spelen en schrijf ze op losse papiertjes. Breng de papiertjes samen op bijvoorbeeld de eettafel. Prioriteer met elkaar naar bijvoorbeeld (1) urgent, (2) verdient aandacht en (3) voor later.
Hier komen de mandjes (of bijvoorbeeld plastic bakjes) in beeld. Slechts drie zaken mogen in het mandje ‘urgent’, vier in ‘verdient aandacht’ en de rest komt in het laatste van de drie mandjes ‘voor later’.

Evident dat men eerst met elkaar aan het werk gaat met die zaken die benoemd zijn in het mandje ‘urgent’. Werk ze samen uit in haalbare oplossingen. Haalbaar is belangrijk omdat je anders je eigen teleurstelling creëert.

Succes met deze opdracht en stay safe!

Warme groet
Marianne

 

NB: volgende week volgt mijn 3de tip (narcisme)